Kavala Open 2021

International Dance Festival

Γενικά & Ιστορικά Στοιχεία

Πανέμορφη πόλη της Καβάλας

Πανέμορφη πόλη της Καβάλας

Η ιστορία της πόλης αρχίζει από τον 7ο π.Χ. αιώνα με το όνομα Νεάπολις σαν αποικία των Θασίων. Αργότερα, σαν επίνειο της πόλης των Φιλίππων ακμάζει κατά τους χρόνους του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου Β, πατέρα του Μ.Αλεξάνδρου. Τον 8ο αι. είναι γνωστή με το όνομα Χριστούπολις και μετά από έντονες περιπέτειες και αγώνες την εποχή των Σταυροφοριών, εμφανίζεται πάλι γύρω στο 1500μ.Χ. με το σημερινό της όνομα και εξελίσσεται γρήγορα σε σημαντικό λιμάνι, ιδιαίτερα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Ο 20ος αιώνας βρίσκει την Καβάλα στην χρυσή της εποχή. Από το 1903 μέχρι το 1909 οι Έλληνες κάτοικοι, με υψηλό εθνικό φρόνημα, παίρνουν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα. Η άνθηση του καπνεμπορίου και η αύξηση του πληθυσμού έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πλατιάς εργατικής τάξης που οργανώνεται σε ισχυρά εργατικά σωματεία διεκδικώντας δυναμικά τα αιτήματά της.
Η Καβάλα σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες (περίπου 80000 κάτοικοι), μετά την Θεσσαλονίκη, πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο».
Είναι η πόλη που πολλοί την κατατάσουν ανάμεσα στις ομορφότερες και γραφικότερες της χώρας μας εξαιτίας της μοναδικής της φυσιογνωμίας, της προνομιακής τοποθεσίας στην οποία χτίστηκε αλλά και της ζεστής και φιλικής της ατμόσφαιρας.
Όπου και αν βρίσκεστε η Καβάλα είναι σίγουρα κοντά σας, καθώς συνδέεται με όλη την Ελλάδα με καθημερινή χερσαία, εναέρια και θαλάσσια συγκοινωνία και με την Ευρώπη με πτήσεις charter.


Γεωγραφική Θέση

Γεωγραφική Θέση

Ο νομός Καβάλας βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Νέστο και Στρυμόνα, οι οποίοι αποτελούν και τα φυσικά όριά του.Η θέση του αυτή, δίπλα στη θάλασσα και πάνω στη διαδρομή που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση, την καθιστά κομβικό σημείο επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Έχει έκταση 2.109 τ. χλμ. και συνορεύει με τους νομούς Ξάνθης (ανατολικά), Δράμας (βόρεια) και Σερρών (δυτικά). Διοικητικά περιλαμβάνει τέσσερις δήμους (Καβάλας, Νέστου, Παγγαίου, Θάσου). Ο νέος Δήμος Καβάλας που δημιουργήθηκε (βάσει του Νόμου Καλλικράτη) κατόπιν της συνένωσης του με τον Δήμο Φιλίππων κατέχει έκταση 344.357 στρεμμάτων. Η Καβάλα, πρωτεύουσα του νομού, βρίσκεται πάνω στην πορεία της Εγνατίας Οδού και απέχει οδικά δυο ώρες από την Θεσσαλονίκη (160 χλμ.).
Μπαίνοντας κανείς στην πόλη, την αντικρίζει ξαπλωμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα στις πλαγιές των λόφων που την περιβάλλουν και την βόρεια ακτή του Αιγαίου πελάγους.


Αδερφές πόλεις

Αδερφές πόλεις

Η αδερφοποίηση είναι ένας ιδιαίτερα χρήσιμος θεσμός. Πρόκειται για την «διπλωματία των πόλεων» που εμβαθύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς. Η έναρξη των αδελφοποιήσεων έγινε για την Καβάλα το 1975 με το Γκάμπροβο της Βουλγαρίας.
Το 1994 με την Γράντισκα της Σερβίας και το 1999 με την Νυρεμβέργη. Ακολούθησαν οι πόλεις Αγκαντίρ, Ραιδεστός (Τεκιρντάκ), Μαρτουνί, και Γκότσε Ντέλτσεφ με τις οποίες υπογράφηκε σε πρώτη φάση Πρωτόκολλο Συνεργασίας.
Οι κάτοικοι των πόλεων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αδελφοποίησης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα των αδελφών πόλεων, γεγονός που συμβάλει στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών καθώς και στην ειρηνική τους συνύπαρξη.
Ο Δήμος Καβάλας έχει αδελφοποιηθεί ή έχει υπογράψει Πρωτόκολλα Συνεργασίας* με τις παρακάτω πόλεις:
Γκάμπροβο, Βουλγαρία 1975
Γκράντσκα, Σέρβικη Δημοκρατία της Βοσνίας 1994
Νυρεμβέργη, Γερμανία 1999
Αγκαντίρ, Μαρόκο 2001
Μαρτουνί, Αρμενία 2001
Ραιδεστός, Τουρκία 2003
Γκότσε Ντέλτσεφ, (Άνω Νευροκόπι) Βουλγαρία 2003
Βράνγε, Σερβία 2009
Μετά τον Καλλικράτη και τη συνένωση του Δήμου Καβάλας με το Δήμο Φιλίππων, ο Δήμος Καβάλας είναι επίσης αδερφοποιημένος με τις πόλεις:
Tarancon - Ισπανία
Kirdjali - Βουλγαρία
Arandjelovac - Σερβία